Új kötelező védőoltást vezetnek be 2019-től Magyarországon, csecsemőknek! Itt vannak a tudnivalók!

Új kötelező védőoltást vezetnek be 2019-től Magyarországon, csecsemőknek! Itt vannak a tudnivalók!

Kötelező lesz Magyarországon a bárányhimlő elleni védőoltás – jelentette be Lázár János a mai kormányzati sajtótájékoztatón, a Kormányinfon.

Hirdetés:

Ezenkívül elhangzott még bejelentés az európai kanyarójárvánnyal kapcsolatban és az extrém hideggel kapcsolatban tett kormányzati intézkedésekkel kapcsolatban is.

Lázár János Miniszterelnökséget vezető miniszter bejelentette, hogy kötelező lesz Magyarországon a bárányhimlő elleni védőoltás. Újságírói kérdésére a miniszter elmondta, hogy az év második felétől várható a bevezetés.

Korábban már az Emberi Erőforrások Minisztériuma is foglalkozott a kérdéssel, akkor azt közölték, hogy az oltást 15 és 18 hónapos fogják beadni, kormánydöntés pedig most született az ügyben. Magyarországon a bárányhimlő adja a bejelentett fertőző betegségek felét, az évi megbetegedések száma 28 800 és 52 600 között változott 1998 és 2016 között, míg a kórházban ápolt betegek aránya 0,7-1,7 százalék között mozgott.

A bárányhimlőoltással kapcsolatban korábbi cikkünkben megírtuk, hogy két termék közül választhatnak a szülők, ezeket azonban együttesen érdemes alkalmazni. A Varilrix 11887 forint, a Varivax 12358 forintba kerül.

Hirdetés:

Amikor csak egy oltást kap a gyerek, előfordulhat, hogy mégis elkapja a betegséget, de az jóval enyhébb lefolyású, mintha egy oltást sem kapott volna. A legideálisabb, ha a gyermek mind a két védőoltást megkapja.

Sok országban a kamaszoknak, azaz a családalapítás előtt álló felnőttnek az újraoltás felajánlásra kerül, ezért ez a 18. életévét betöltő kamasz esetén hazánkban is mérlegelendő, mielőtt a felnőtt praxisba átkerülnek. A betegség ugyanis felnőttek esetében gyakran súlyosabb lefolyású és nagyobb a szövődmények kialakulásának a kockázata – jegyezte meg a doktornő. A felnőtteknek is érdemes megnézetni, voltak-e már valaha bárányhimlősök. Az Országos Epidemiológiai Központban van lehetőség ellenanyag-vizsgálatra, ehhez mindössze egy vérvétel szükséges, ami 4500 forintba kerül.

Világszerte a bárányhimlős betegek 90%-a 15 évesnél fiatalabb, döntő többségük 5 év alatti gyermek .

A bárányhimlő elleni védekezés szempontjából az az optimális, ha a kisgyermekek a közösségbe kerülés előtt, 15 és 18 hónapos korban kapják meg a betegség elleni védőoltást – foglalta össze korábban dr. Dr. Janitsáry Anna, infektológus szakorvos, a GSK orvosszakértője. A második adagot 6 héttel az első adag után célszerű beadni, de a két dózis beadása között legkevesebb 4 hétnek el kell telnie…A cikk folytatása >>> penzcentrum.hu

Hirdetés:

Hasonló cikkek: