Több helyen havazik: forgalomkorlátozás, készültség, balesetek

Több helyen havazik: forgalomkorlátozás, készültség, balesetek

Az ország nyugati felében, a dunántúli megyékben már hétfő este óta havazik. A délkeleti országrészben pedig havas eső, eső esik.

Hirdetés:

Az Országos Meteorológiai Szolgálat reggel 10 megyére adott ki figyelmeztetést.

A következő napokban akár 20-30 centiméternyi hó is eshet. A szakemberek erős lehűlést is jeleznek, és hétvégére megérkezik az igazi téli időjárás: -10, -15 fok is lehet.

Cikkünk folyamatosan frissül. 

Várhatóan péntekig folytatódik a vegyes csapadék, a Dunántúlon és a magasabban fekvő helyeken gyakran havazással, ott szombat reggelig több helyen jelentős vagy vastag (akár 20-40 centiméternyi) hótakaró is kialakulhat, de érdemes a szokásosnál gyakrabban tájékozódni az aktuális és várható időjárási viszonyokról. A hegyekben 40-50 centis a hó, de a városokban is van, ahol már meghaladja a 10 centit.

A dunántúli megyékben, főleg délen hétfő este óta változó intenzitással havazik. A Magyar Közút Nonprofit Zrt. a havazással érintett területeken még hétfőn elvégezte a szükséges megelőző szórásokat és a havazás óta folyamatosan dolgozik a szükséges hóeltakarítási munkákon is. Kedd reggelig összesen mintegy 5000 tonna sót és 350 ezer liter kálcium-klorid oldatot juttattak ki a szakemberek. A társaság folyamatos munkavégzése mellett a legintenzívebb havazásban érintett térségekben ugyanakkor egyes fő- és mellékúti szakaszokon téliesebb útviszonyokkal találkozhatnak a közlekedők.

A látási viszonyok általában mindenhol jók, viszont Pápa térségében 300 méter alá csökkent a látótávolság az intenzív havazás miatt. Az autósokat ezért arra kérik a szakemberek, hogy fokozott óvatossággal vezessenek, utazás előtt pedig tájékozódjanak az aktuális útviszonyokról.

Veszprém megyében a Magyar Közút Nonprofit Zrt. megelőzve a kamionos baleseteket kedd reggel 9 órától korlátozza a 82-es főúton a 7,5 tonna feletti nehézgépjárművek forgalmát. A járművek a 83-as főutat tudják egyelőre kerülőútként használni. Hozzátették, járhatatlan útszakasz vagy elzárt település nincs.

Hirdetés:

A hóeltakarítási munkákat a következő napokban is ütemezetten látja el a társaság. Ez azt jelenti, hogy első körben a gyorsforgalmi- és főutakon avatkoznak be, majd ezt követik a mellékutak. Az egyes területekre előre beosztott munkagépek körülbelül 30-50 kilométernyi utat tudnak egy fordulókörrel bejárni, egy ilyen beavatkozás, függően a forgalom nagyságától és a beavatkozási igényektől, domborzattól, mintegy 2-5 órát vehet igénybe, amit bizonyos esetekben többször is meg kell ismételni, főleg intenzív havazás esetén.

OKF: az országos és több megyei operatív törzs is megkezdte működését

Az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság (OKF) helyettes szóvivője, Mukics Dániel azt mondta: mostanáig a havazással leginkább érintett megyékben, Somogyban, Vasban, Zalában és Baranyában állt fel az operatív törzs a hóhelyzettel kapcsolatos információk összegyűjtésére, a mentés irányítására. A helyettes szóvivő megismételte: ha szükséges, növelik a bevethető tűzoltók számát, illetve átcsoportosítják az embereket.

Korábban az OKF azt közölte: az országban csaknem kétezer tűzoltó áll készenlétben mintegy ötszáz technikai eszközzel.

Szombathelyen már történtek balesetek

Szombathelyen például már hétfő este óta esik a hó. Az M1 helyszíni tudósítója a közútkezelőre hivatkozva azt mondta, hogy bár az utak havasak, mindenhol járhatóak. Még a mellékutakat is tisztítják, közel 100 géppel dolgoznak Vas megyében.

Már hajnalban balesetek történtek a megyében, egyik sem járt súlyos sérüléssel: a 87-es úton Gyöngyösfalu környékén, Nádasd térségében, a 86-os úton, Szombathelyen is két koccanás is volt, valamint Tompaládony környékén is egy kisebb baleset történt.

Az erős havazás miatt a Kőszegi-hegységben akár 30-40 centiméteres hóra is lehet számítani. Az előrejelzések szerint a havazás éjfélig kitart.

Sopronban 8-9 centis a hó

Sopronban is az éjszakai órák óta havazik, jelenleg 8-9 centi hó borítja a város utcáit. Megkezdődött az utcák takarítása is. Balesetről is beszámolt a helyszíni tudósító, a 84-es főúton, Nagycenk és Sopronkövesd között kamionok akadtak el, az egyikkel egy személygépkocsi ütközött, az érintett útszakaszon rendőri irányítás mellett zajlik a forgalom.

Mindenhol folyamatosan havazik

Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében pedig egy kocsi felborult és nekicsapódott egy kerítésnek.

Veszprémben 6-7 centi friss hó hullott az éjszaka folyamán, és azóta is havazik. A Bakonyban pedig már a 10 centimétert is meghaladta a hó vastagsága.

A cikk forrása: hirado.hu

Hirdetés:

Hasonló cikkek: