Padlóra küld a válásod? Így kerüld el a totális csődöt

Padlóra küld a válásod? Így kerüld el a totális csődöt

A válás az egyik legkellemetlenebb esemény, ami bekövetkezhet az ember életében, nemcsak lelkileg viseli meg a korábbi házastársakat, hanem pénzügyileg is a padlóra küldhet minket.

Hirdetés:

Ennek persze nem feltétlenül kell így történnie, ezért összeszedtünk nyolc olyan lépést, amit minden válásnál érdemes megfogadni, ha nem akarjuk pénzügyileg lenullázni magunkat.

Beszélj egy ügyvéddel!

Mielőtt közölnéd, hogy beadod a válópert, keress fel egy ügyvédet, érdemes tisztában lenni ugyanis, hogy ilyenkor hogyan néz ki a válási procedúra és mire vagy jogosult. Ha nem te döntesz úgy, hogy el szeretnél válni, akkor is érdemes minél előbb felkeresni egy jogi képviselőt.

Nyiss külön bankszámlát!

Ha eddig a fizetésetek közös bankszámlára érkezett, akkor nyiss egy saját bankszámlát, amihez csak te férhetsz hozzá. Persze a közös megtakarításokat nem kell ide menekíteni, azonban a fizetésedet innentől kezdve ide utaltasd a munkahelyedről.

Szüntesd meg a közös számlákat!

A viták elkerülésének érdekében érdemes egyébként a közös számlákat minél hamarabb megszűntetni. Ez különösen a közös használatú hitelkártyákra igaz. Persze, ha meg tudtok egyezni, akkor a közös kiadásokra fennmaradhat egy közös kezelésű számla, amelyből például a gyerekekre költötök.

Vedd számba a megtakarításokat és hiteleket!

Érdemes leülni és végiggondolni, hogy milyen megtakarításaink, hiteleink vannak. Ezek az eljárás során kerülnek elosztásra, de ahhoz, hogy a bírónál érvelni tudjon az ügyvéd egyes elemek megtartása vagy áthárítása mellett, ahhoz a teljes pénzügyi helyzettel tisztában kell lennie.
A megtakarításoknál a számlaszámokra, egyenlegekre (dátum szerint), a hozzáférhetőségre és természetesen a szolgáltató nevét is jegyezd fel. A rendszeres jövedelmekről sem szabad megfeledkezni, és az ingatlanok, autók, ékszerek, értékesebb bútorok összeírása is fontos. Emellett a biztosításokról sem szabad megfeledkezni.

Hirdetés:

Jellemzően az alábbi pénzügyi termékek jöhetnek ilyenkor szóba:

  • Bankszámla,
  • TBSZ,
  • Értékpapírszámla,
  • Megtakarításos életbiztosítás,
  • Nyugdíjbiztosítás,
  • Önkéntes nyugdíjpénztár,
  • NYESZ,
  • Lakáshitel (jelzáloghitel),
  • Személyi kölcsön (és egyéb fogyasztási hitelek, pl: áruhitel),
  • Hitelkártyák, folyószámlahitel.

Fogadj fel pénzügyi tanácsadót!

Ha sokféle pénzügyi terméket kell elosztani, akkor nem árthat, ha pénzügyi tanácsadót fogadunk fel, aki segít abban, hogy összeírd a közös megtakarításokat, hiteleket és azok tényleges értékéről is felvilágosítást nyújthat.

Bizonyosodj meg róla, hogy a tulajdonosok között szerepelsz!

Ha van egy közös lakásotok, akkor nem árt, ha az valóban mindkettőtök nevén van. Ha ugyanis hivatalosan csak a feleséged/férjed a tulajdonos, akkor kisebb az esélye, hogy a bíró ennél neked kedvezően ítél. A házasság után szerzett tulajdon egyébként alapvetően közösnek minősül (persze házassági szerződés ez alól felmenthet és külön szerződésre is van lehetőség, amely ez alól mentesít). A házasság előtt szerzett vagyon viszont már nem ennyire egyértelmű, ennél a bíróságnak is van mérlegelési lehetősége, de a korábban szerzett vagyontárgyak jellemzően a hivatalosan megjelölt tulajdonosé lesznek váláskor.

Változtass a kedvezményezetten!

Érdemes a biztosításoknál és bankszámláknál más kedvezményezettet megjelölni. Emellett (ha van), a végrendeletet is érdemes újraírni.

Készíts pénzügyi tervet!

Valószínűleg a jövedelem és ezzel a megtakarítási képesség is változik, ezért ha a pénzügyek elosztását tisztáztátok, érdemes új megtakarítási tervet készíteni, különös tekintettel a nyugdíjcélú megtakarításokra.

A cikk forrása: penzcentrum.hu

Hirdetés:

Hasonló cikkek: