Emiatt kaphat cége hatmilliárdos bírságot

Emiatt kaphat cége hatmilliárdos bírságot

Különösen érzékenyen érinthet bizonyos vállalkozásokat a május 25-én hatályba lépő egységes európai adatvédelmi rendelet (GDPR), mivel a bírság akár húszmillió euró, azaz 6,2 milliárd forint is lehet – hívta fel a figyelmet a nemzetközi adótanácsadó és könyvvizsgáló Crowe FST.

Hirdetés:


Különösen védendő kategóriába helyezi a természetes személyekhez kapcsolódó személyes adatokat a várhatóan május 25-én hatályba lépő egységes európai adatvédelmi rendelet, így akár rendkívül súlyos büntetést is kiszabhat a Nemzeti Adatvédelmi és Információszabadság Hatóság (NAIH) azokra a cégekre, amelyek nem teremtik meg a megfelelő szintű biztonsági hátteret.

Személyes adatnak számít a név, a születési adatok, a lakcím, a telefonszám és az e-mail-cím. (Utóbbi kapcsán ugyanakkor konkrét személyhez nem köthető cím – például „info” kezdetű – nem minősül személyes adatnak.)

„Az eddigi folyamatokhoz képest garantálnia kell az érintett cégnek, hogy illetéktelenek ne férhessenek hozzá a rendszerekhez, valamint azt is, hogy a regisztráltak megfelelő tájékoztatás után adták a hozzájárulásukat az adataik kezeléséhez” – hívta fel a figyelmet Mitrik Kornélia. A Crowe FST bérszámfejtési és expat szolgáltatások igazgatója hozzátette: nagyon fontos, hogy az érintett vállalkozás mindent naplózzon és dokumentáljon, ellenkező esetben akár hatmilliárd forintnyi, vagy az éves árbevételének 4 százalékát is kitevő bírságra számíthat a cég.

Hirdetés:

A rendelet az egészségügyben érdekelt vállalatokat – köztük több mint 2000 patikát – különösen érzékenyen érintheti, mivel számos alkalmazást kell majd módosítani az elkövetkezendő negyedévben oly módon, hogy az adott páciensnek a jövőben hozzá kell járulnia ahhoz, hogy a privát adataikat felhasználhassa és kezelhesse az adott alkalmazás.

„Az IT-fejlesztőknek és informatikusoknak azt is meg kell oldaniuk, hogy az ügyfelek adatai törölhetők legyenek” – hangsúlyozta a Crowe FST szakértője. Mitrik Kornélia szerint a jogszerű és átlátható adatkezelést, és a kezelt adat tulajdonosának hozzájárulását is mindenképpen tudnia kell bizonyítani a cég munkatársainak.

Bővebben a témáról itt  olvashat.

A cikk forrása: hirado.hu

Hirdetés:

Hasonló cikkek: