Aki keresőképtelen, attól nem lehet megvonni a rokkantsági támogatást!

Aki keresőképtelen, attól nem lehet megvonni a rokkantsági támogatást!

Az Alkotmánybíróság kimondta, hogy bár az állam elég nagy szabadsággal határozhatja meg, hogy pontosan kinek mi jár, azért nem önkényesen.

Hirdetés:

Egy állampolgár hiába kért rokkantsági támogatást, pedig egészségi állapota alapján jogosult lett volna. Az illető egyéni vállalkozó volt, és bár szüneteltette a tevékenységét éppen az állapota miatt, a törvény azt mondta ki, hogy az egyéni vállalkozás akkor is kereső tevékenységnek számít, ha nem működik. Vagyis a vállalkozó akkor is keresőnek számít, ha éppen nem keres egy fillért sem. Mivel pedig ez állt a törvényben, az érintett panaszát minden szinten elutasították.

Az Alkotmánybíróság viszont pénteken közzétett határozatában neki adott igazat. Mint írták, a rokkantak az alaptörvény szerint támogatásra jogosultak, és bár az állam elég nagy szabadsággal határozhatja meg, hogy pontosan kinek mi jár, azért nem önkényesen.

Hirdetés:

Az alaptörvény által szintén tiltott megkülönböztetés az alapjogokhoz hozzáférésben pedig “akkor alkotmányellenes, ha a jogszabály a szabályozás szempontjából azonos csoportba tartozó (egymással összehasonlítható) jogalanyok között tesz különbséget anélkül, hogy annak alkotmányos indoka lenne”.

Az rendben van a bírák szerint, hogy csak az jogosult ellátásra rokkantsága esetén, aki keresőtevékenységet nem végez, de az nincs rendben, ha a szünetelő vállalkozás tulajdonosát is keresőnek minősítik.

Úgy látszik, a hibát a törvényhozók is észrevették, mert 2016 májusa óta az említett szabály már nem érvényes, ezért az Ab-nak megsemmisítenie sem kellett. Az alaptörvény-ellenességet azonban fontos volt kimondani, mert folyamatban vannak perek, amelyekben a korábbi előírást kellene alkalmazni – az alkotmánybírák döntésükkel ezt tiltották meg. Irja :HVG

A cikk forrása: hirorigo.net

Hirdetés:

Hasonló cikkek: