Ezért nagyon magas összeget kell fizetni, és minden ötödik magyar lakost érint!

Ezért nagyon magas összeget kell fizetni, és minden ötödik magyar lakost érint!

Legalább kétmillió ember parlagfű-allergiás Magyarországon, és csaknem 40 milliárd forintot költ a betegség tüneteinek enyhítésére.

Hirdetés:

Csaknem negyvenmilliárd forintot költenek az allergiások évente a tüneteik enyhítésére. Legalább kétmillió ember parlagfű-allergiás Magyarországon, de egyelőre eredménytelen a harc a parlagfű ellen – mondta a Világgazdaságnak Kelen Andrásné, a ParlagfűPollen No Egyesület (PPNE) elnöke. Szerinte ha minden olyan földtulajdonost megbüntetnének, akinek parlagfűvel szennyezett a földterülete, akár 10 milliárd forintra is rúghatna a bírságok összege.

Becslések szerint mintegy ötmillió hektár területen van parlagfű, ebből 700 ezer hektár erősen fertőzöttnek számít.

Hirdetés:

A Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) közölte, hogy eddig nyolc megyében zajlott le a parlagfüves területek légi felvételezése. A beérkezett adatok szerint a legnagyobb parlagfűvel fertőzött területet Somogyegresen találták, 42 hektár nagyságú volt. 2017-ben külterületen a földhivatalok eddig 2170 esetben, összesen 3829 hektár nagyságú parlagfűvel fertőzött területet derítettek fel, 467 esetben 670 hektár nagyságú parlagfűvel szennyezett terület miatt 21,8 millió forint bírságot szabtak ki a hatóságok.

Belterületi parlagfű-szennyezettségért kilenc esetben szabtak ki bírságot, 6,2 millió forint összegben. Sehol a földön nincs annyi parlagfű, mint Magyarországon – mondta Balogh Katalin, a Budai Allergiaközpont allergológusa.

Már egy köbméter levegőben lévő 30 darab pollen is allergiás reakciót vált ki, hazánkban viszont az alacsony pollenkoncentrációjú területeken is legalább 400 pollen van a levegőben. Pécsett 800 pollent, Miskolcon és Nyíregyházán pedig ezer pollent is mérnek. A szakember azt mondta, évről évre nő a hozzá forduló parlagfű-allergiások száma.

A cikk forrása: inforadio.hu

Hirdetés:

Hasonló cikkek: