SZÜLŐK FIGYELEM! 18 ÉVES KORIG TÁMOGATJA A TB A FOGSZABÁLYZÓT! A LEGTÖBB SZÜLŐNEK FOGALMA SINCS RÓLA! MUTATJUK A RÉSZLETEKET ÉS A LEGFONTOSABB TUDNIVALÓKAT!

SZÜLŐK FIGYELEM! 18 ÉVES KORIG TÁMOGATJA A TB A FOGSZABÁLYZÓT! A LEGTÖBB SZÜLŐNEK FOGALMA SINCS RÓLA! MUTATJUK A RÉSZLETEKET ÉS A LEGFONTOSABB TUDNIVALÓKAT!

Szülők figyelem >> Így támogatja TB ha fogszabályzót!

Néhány évtizeddel ezelőtt minden kamasz szégyellte a fogszabályozót, mostanában azonban divat lett fogszabályozás, és 18 éves korig a TB is támogatja.

Hirdetés:

Egészen pontosan az érettségiig támogatottak a fogaszabályozási módszerek és alapkészülékek, és az elmúlt évtizedekben úgy alakult, hogy mára kellemetlen nyűg helyett divatos az ilyen fogászati beavatkozás – nyilatkozta az Inforádiónak Kaán Miklós, a Semmelweis Egyetem Gyermekfogászati és Fogszabályozási Klinika egyetemi adjunktusa.

Hogy mikor és milyen fogszabályozót érdemes csináltatni, az a probléma jellegétől függ. A szakember szerint enyhébb esztétikai eltérések esetén nem feltétlenül kell már korai életkorban elkezdeni a kezelést. De sok olyan rendellenesség létezik, ami funkcionális problémákat okoz és összefügg az állcsontok fejlődési rendellenességeivel.

Mint a szakember mondta, nemcsak a fogakat szabályozzák, hanem sok esetben az állcsontok helyzetbeli és méretbeli rendellenességeivel is foglalkoznak a fogorvosok. Az ilyesmit pedig érdemes korai, vegyesfogazati időszakban kezelni, a súlyosabb problémákat pedig 7-10 éves kortól. Ha csak kicsit kuszán állnak a gyermek fogai, nem feltétlenül muszáj elsietni a fogszabályozást. Az ideális időszak lányoknál 11-13 éves korban fejeződik be, a fiúknál azonban még 14-16 éves korban sem késő a beavatkozás.

Lehet ugyan felnőttkorban is fogszabályzó kezeléseket végezni, de akkor már csak egyszerűbb rendellenességeket lehet megoldani, a fogakat képesek mozgatni. Ez még 30-40 éves korban is megoldható. Kaán Miklós azt mondta, a szülők minél korábban szeretnének gyermeküknek állandó, rögzített készüléket, ám ezek csak maradó fogazatra ragaszthatók fel, 12-13 éves korban.

Hirdetés:

(Inforádió)

Forrás : csalad.hu

Itt a HIVATALOS OEP TÁJÉKOZTATÓ >>>

Jár-e támogatás a fogszabályozó készülékre és a fogpótlásra (protetikai eszközökre)?

Felhívjuk a figyelmet, hogy a fogorvosi ellátás térítésmentessége nem jelenti egyidejűleg a kivehető és rögzített fogpótlások és egyéb protetikai eszközök, például a fogszabályozó készülékek térítésmentességét is. Ezek az eszközök a gyógyászati segédeszközök körébe tartoznak, társadalombiztosítási támogatással magánorvosok is rendelhetik. A társadalombiztosítási támogatással rendelhető eszközök körét, a támogatás módját és mértékét az OEP határozza meg, és közleményben teszi közzé.

A kivehető és rögzített fogpótlás, valamint a fogszabályozó készülék, illetve tartozékai árához akkor is jár támogatás, ha ezeket nem a gyógyászati segédeszköz forgalmazónál vásárolják meg, hanem ezek kiszolgáltatása fogorvosi (fogszakorvosi) rendelésen történik.

1. Fogszabályozás

A 18 éves kor alatti betegek a beavatkozás árának részleges térítése mellett jogosultak fogszabályozó készülékre, oly módon, hogy a fogorvosi munka térítésmentes, a fogszabályozó készülék árához nyújtott támogatást pedig az OEP eszközönként határozza meg, és közleményben teszi közzé.

Forrás : oep.hu

A cikk forrása: palyazatfigyelo.info

►►► Kérlek segítsd a munkánkat azzal, hogy megosztod ezt a cikket. Köszönjük ►►►

Hirdetés:

Hasonló cikkek: