Ha ilyen késből, villából és kanálból álló műanyag készletet vett, ne használják étkezéshez!

Ha ilyen késből, villából és kanálból álló műanyag készletet vett, ne használják étkezéshez!

Mérgező műanyag eszközök érkeztek Magyarországra is

Hirdetés:

Az előírt határértéket nagymértékben meghaladó formaldehid kioldódást mért a cseh hatóság egy Kínából származó, “bambusz” elnevezésű háromrészes műanyag evőeszköz készletben, amely Németországon keresztül érkezett az Európai Unió (EU) piacára. Magyarország mellett további 22 országba szállítottak a készletből – közölte a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) a honlapján.

A bejelentésről a Nébih az Európai Unió élelmiszer- és takarmánybiztonsági riasztási rendszerén (RASFF) értesült.

A vonatkozó rendelet alapján a formaldehid kioldódási határértéke kilogrammonként 15 milligramm, a vizsgált eszközökben ezzel szemben kilogrammonként 148 milligrammot és 78,2 milligrammot mértek, ami többszörösen meghaladja az engedélyezett mennyiséget.

Hirdetés:

A hivatal kéri, hogy a 33535 számú tételszámú, karabinerrel összekötött, késből, villából és kanálból álló műanyag készletet ne használják étkezéshez.

A formaldehid egy főként műanyag gyanták, ragasztók előállításához használt vegyület, de megtalálható a kipufogógázokban és a cigarettafüstben is.

Kis mennyiségben élelmiszerekben is előfordulhat természetes módon, illetve szennyezőanyagként, például műanyagokból történő kioldódás révén. A formaldehid az emberi szervezetbe leggyakrabban a levegővel együtt kerül be, nagy mennyiségű belélegzése szem- és légzőszervi irritációt okoz, hosszútávon pedig növelheti bizonyos daganatos megbetegedések kockázatát – figyelmeztetett a Nébih.

A cikk forrása: inforadio.hu

A kép forrása: portal.nebih.gov.hu

Hirdetés:

Hasonló cikkek: