Már akkor is büntet a BKK, ha jegyet akarsz venni?

Már akkor is büntet a BKK, ha jegyet akarsz venni?

Nem éppen olcsó egy BKK-jegy, pláne, ha a buszon szeretnél venni egyet. De vajon miért drágább ugyanaz a jegy a járműveken, mint a pénztárakban?

Hirdetés:

Kellemetlen meglepetés érheti azokat, akik esetleg otthon felejtik a bérletüket, vagy csak a busz ajtajában jut eszükbe, hogy elfelejtettek jegyet vásárolni. Ugyanis bármelyik BKK-automatánál, vagy jegypénztárnál 350 forintért lehet jegyet venni, a buszokon viszont ennek 450 forint az ára.

Utánajártunk, miért kell egy százassal többet fizetni ugyanazért a jegyért.

A válaszért a BKK-hoz fordultunk, az alábbi tájékoztatást kaptuk.

“A közösségi közlekedés szabályozott árakkal működik, a viteldíjak és azok alkalmazási feltételeinek megállapítása Budapesten a személyszállítási szolgáltatásokról szóló 2012. évi XLI. törvény 4. § (4) d) pontja és 31. § (2) bekezdése alapján Budapest Főváros Önkormányzatának a hatásköre. A BKK javaslatokkal él a tarifarendszert érintő kérdésekben, az egyes jegyek és bérletek típusait, valamint árát illetően döntést a Közgyűlés hoz.

 

A budapesti közösségi közlekedésben elővételi rendszer működik, ahogyan helyi közlekedés tekintetében a világ számos más országában is.

A 450 forintos vonaljegy használata nem kötelező, csupán egy lehetőség arra, hogy akinek nincs előreváltott jegye vagy bérlete, annak ne kelljen felkeresnie valamely értékesítési pontot, hanem azonnal megkezdhesse az utazást.

A helyszínen váltott vonaljegy, amely valamennyi autóbuszon kapható, a jegyváltási lehetőségek számának növelését szolgálja.

A járművezetőnél váltott jegy ára éppen a helyszínen történő jegyváltás lehetősége miatt magasabb, ez más országokban is így működik a helyi közlekedésben.

A helyszínen váltott vonaljegy ára többek között azért magasabb az elővételben váltott vonaljegyénél, mert a jegyárusítás, ellenőrzés a járművezető figyelmét elvonja az elsődleges feladatairól és menetidő-növekedést okoz. Az árkülönbözet a pénztári kiszolgálásnál kevésbé hatékony értékesítési csatorna fajlagos többletköltségeit fedezi, valamint az utasokat az elővételre ösztönzi.” – válaszolta a Pénzcentrumnak a BKK.

A cikk forrása: penzcentrum.hu

Hirdetés: